Adım Adım Marka Oluşturma ve Ambalaj Tasarımı

Bir ambalaj tasarımının, marka oluşturmanın ve onu sergilemenin nasıl bir süreçten geçtiği bilgisini edineceğiz bu konuda.

 İnceleyeceğimiz tasarım Tamara Mihaylovic’in ‘BEEloved’ isimli bal markası ve ambalaj tasarımı olacak.

1- Marka Oluşturma
Marka için isim düşünürken sempatik, lüks ve çarpıcı bir isim düşünülür. Bulunacak isim markayı anlatmalı ve onu aldıracak kadar güçlü olabilmeli. ‘BEEloved’ markası ‘Aşk için Bal’ sözünü çağrıştırıyor.



2-Çizgi Oluşturma
Üretilen ürünün pazarlanması noktasında birçok çözüm üretilebilir fakat hedef kitleyi ne kadar anlayabilirseniz o kadar yakın bir çözüm üretebilirsiniz. Bu bal kutusu veya ambalajı tasarımında hedef kitle olarak aileler düşünülmüş. Bunun yanı sıra hediye olarak da verilebilmesi için görsel bir şov çalışması da tabiki var.


3-Eskiz
Markanın adından sonra logosu ve yardımcı görselleri çizilecektir. Farklı birkaç alternatif çıkması için kağıda karalamak her zaman için daha pratik bir yoldur.




4-Logotype
Eskizler bittikten sonra genel anlamıyla logo çıktıktan sonra bunu dijital ortama ‘logotype’ ve ‘sembol’ olarak aktarmak gereklidir. Kullanılan font lisans gerektiriyor ise lisansına sahip olmanız gereklidir çünkü kurumsal sunumlarınızda sizden istenecek bir bilgidir. Tasarımcı font’un yanı sıra esinlendiği materyalleri de sergiliyor;







5- Kombin ve Dişil Kullanımlar
Text ile sembol bir kombin oluşturularak logonun genel kullanımı ortaya çıkarılır. Siyah üzerine beyaz veya beyaz üzerine siyah kullanımı da gösterilmelidir. Çünkü kullanım alanlarına göre logo her zaman kurumsal renklerde kullanılamayabilir. Siyah üzerine beyaz veya beyaz üzerine siyah kullanım kurumsal renklere aykırılık değildir.




6-Ambalaj
Ürünleri sattıracak olan markasının ağırlığı veya kalitesi olduğu kadar, ambalajının ne kadar profesyonelce ve güven verici (bilhassa yiyecek içecek ürünlerinde) hazırlandığıyla da doğru orantılıdır. Yanlış bir renk veya karakter seçimi ürünün kalitesini fazlasıyla etkileyecektir. Tasarımcı burada ambalajına uygun bir etiket tasarımı yapmış.




7-Sonuç ve Sunum
Bu çalışmanın sonucu aşağıdaki resimlerde açıkça görünmektedir. Sunum olayı ise abartılabilir bir olay olup her alanda kullanımını dijital ortamda rahatlıkla gösterilebilir.








Merhaba. Grafik tasarım alanında paylaştığım yazıları, görselleri ve materyalleri anında takip edebilmek için www.mehmetyuksel.org adresini ziyaret edebilir, aynı zamanda sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz: Facebook & Twitter

0 yorum:

Yorum Gönder