Photoshop'ta rötuş işlemleri

Grafik tasarımcılardan çok fotoğrafçıların işine yarayacak bir photoshop dersi fakat tasarımcıların da işlerini kolaylaştırabilecek bilgiler mevcuttur.
 

Clone Stamp Tool

Clone Stamp aracı daha çok kusurlu alanları örtmede kullandığımız dokuyu kopyalayarak boyama aracıdır. Stamp Tool aracını kullanalım stamp-tool  
  • Stamp tool aracını seçelim. Cindy Crawford'un dudağının kenarındaki ünlü ben'i kaldıracağız. Ben'e yakın yerden doku alıp sonra ben'e doğru taşıyarak ben'i ortadan kaldırmamız gerek.
  • Clone Stamp Tool aracı Brush seçimini yaptıktan hemen sonra boyama işlemi yapamayız. Denediğimiz taktirde karşımıza aşağıdaki şekilde gösterilen uyarı gelecektir.
photoshop-uyarı
  Stamp aracını seçip ALT tuşuna basılı tutarak kusursuz bir gölgeye gelip mouse sol tuşu ile bir kere tıklamalıyız. Alt tuşundan elimizi çektiğimizde imlecin ucuna dokunun yapıştığını göreceksiniz. Daha sonra bu doku ile boyama yapacağımız bölgeye yaklaşıp boyamaya başlayabiliriz. Bunu yakın noktalar arasında yapmanız gerekir. Daha iyi klonlama yapabilmek için options'daki özelliklerine dikkat etmemiz gerekir. stamp-tool-aracı  
  • Brush: Dokuyu hangi Brush ile ne kadar büyüklükte fırça seçeceğimizi seçmemize yarar.
  • Mode: Klonlama yaparken kapama modlarından yararlanarak farklı etkiler yaratabiliriz.
  • Opacity: Klonlayacağımız dokunun görünürlüğünü ayarlayabiliriz.
 

Clone Source Paletini Kullanmak

Clone Source paleti sayesinde artık Clone Stamp ve Healing Brush ile aldığımız 5 dokuyu hafızaya kopyalayabilirsiniz. Bu palet sayesinde boyamadan önce işimizi görebilir, açı verebilir veya boyutlarıyla oynayabiliriz.
clone-source
 

Pattern Stamp Tool (Desen Stampa Aracı)

Bu stampa aracının çalışma mantığı Clone Stampa Aracı ile aynıdır. Ancak diğerinden farkı öncelikle bir bölgenin seçilip desen olarak tanımlanmasından sonra bu stampanın kullanılmasıdır. Belirlediğiniz deseni Pattern stampa aracı ile resim üzerinde sürmeye başlayınız diğerinden farklı olarak bu sefer sadece tanımladığınız deseni uyguluyorsunuz. pattern-stamp-tool   Pattern stamp aracının options çubuğunda yine diğerlerinden farklı olarak patterns (desenler) yer almaktadır. Böylece daha önce program tarafından belirlenmiş olan desenleri kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bu ekrana kendi ekleyeceğiniz patternleri de kullanabilirsiniz. Nasıl ekleyeceğinizi bilmiyorsanız bu konu altından yorum bırakabilirsiniz. Pattern aracı ise hazır dolgu seçeneklerini döşemenizi sağlar. Alanı seçtikten sonra Pattern aracının options kısmında dolgu seçenekleri aktif olacaktır. İstediğiniz dolguyu seçtikten sonra seçili alan içinde mouse sürükleyerek alana döşeyebilirsiniz.  

Spot Healing Brush Tool

Bu komutu  kullanmak için diğer rötuş araçlarında olduğu gibi bir kaynak doku seçmemize gerek yoktur. Aracı seçip doğrudan kusurlu bölgeleri boyayarak düzenleme işlemi yapabilirsiniz.
photoshop-tools
spot-healing-brush-tool   Proximity Match seçeneği kusurlu bölgeyi örtmek için en yakınındaki dokudan faydalanır. Creature Texture seçeneği boyanın bölgedeki pikselleri kullanarak bir doku üretir ve o doku ile boyama sağlar. Boyama işleminde yumuşak fırça yaratmanızda yarar vardır.  

Healing Brush Tool

Clone stamp tool ile aynı mantıkta çalışan bir rötuşlama aracıdır. Birçok özelliği birbirine benzemektedir. Arasındaki farklılık şudur: Clone Stamp kaynaktan doku alır, Healing Brush Tool ise kaynaktan sadece doku bilgisi alır. Kusurlu bölgeleri onarmak için kullanışlıdır. Clone stamp aracı ile healing brush birbirlerinin alternatifi araçlar değildir.  

Content Aware Fill (İçerik Bilinçli Dolgu)

Photoshop CS5 ile gelen Content Aware Fill özelliği sayesinde özellikle doku temizlemelerdeki hassas çalışmalardan kurtulmuş olacağız. Bu komutu kullanabilmek için fotoğraf üzerinde kaldıracağımız veya temizleyeceğimiz bölgeyi sınırlarının biraz daha dışarısından seçmemiz gerekiyor. Edit/Fill penceresini açarak Content Aware seçeneğini seçip OK diyoruz. Sonuç olarak zeminin yaklaşık dokularını seçtiğimiz alanın içerisine aktarıldığını görüyoruz. photoshop-fill  

Patch Tool

Lasso Tool'da olduğu gibi elinizin hareketleriyle seçtiğiniz bölgeyi taşımanıza yarar. Kusurlu alan patch aracı ile seçilir ve daha kusursuz alana doğru sürüklenir. Böylelikle kusurlu alanları diğer hedeflediğimiz alanlarla kapamış oluruz. photoshop-patch-tool   patch-tool-nedir   Patch aracının çalışma yöntemini belirleyecek en önemli fonksiyon options üzerindeki Source ve Destination komutlarıdır. http://www.mehmetyuksel.org/photoshopta-rotus-islemleri.html www.mehmetyuksel.org 'dan alıntır.




Merhaba. Grafik tasarım alanında paylaştığım yazıları, görselleri ve materyalleri anında takip edebilmek için www.mehmetyuksel.org adresini ziyaret edebilir, aynı zamanda sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz: Facebook & Twitter

0 yorum:

Yorum Gönder