Renklerin Dili

 

Renklerin Dili

 

Renklerin Dili

Renklere tek başına baktığınızda bir anlam ifade etmezler. Ancak kültürel, sosyolojik ve zaman zaman da coğrafik etkenler renklere anlamlar yükler ve algımız değişir. Renklerin bize anlattıklarını ele aldığımızda her biri için evrensel bir tanımlama olmasa da, bulunduğumuz coğrafya ve kültürün o renge yüklediği anlam nedeniyle bakış açımız farklılıklar gösterebilir.

Örneğin kırmızı renk Avrupa kültüründe, tehlike, dikkat, aşk gibi anlamlar taşırken, Çin coğrafyasında evlilik, iyi şans, Japonya’da hayat, Hindistan’da ise saflığı temsil etmekte. Beyaz ise Avrupa kültüründe evlilik, barış gibi değerleri temsil ederken Japonya’da yas, Çin’de ise ölümü temsil eder. İşte bu yüzden renklerin anlamlarını evrensel olarak kabul edemeyiz. Ancak işimiz arayüz tasarımı, konumuz da renkler olduğuna göre genel olarak renklerin kişinin algısındaki genel etkileri yok sayamayız.
 

Sıcak Renkler

Kırmızı, turuncu ve sarı gibi renkleri sıcak renkler olarak tanımlamak mümkün. En azından en yaygın sıcak renkler olarak tanımlamak mümkün. Sıcak renklerin daha sıklıkla tutku, enerji, dürtüsellik, mutluluk, rahatlık ve konfor ile ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak birbirleriyle uyumlu olan bu renklerin dikkat çekmeye yönelik ve davetkar olduğunun da altını çizmek lazım.
 

Soğuk Renkler

Yeşil, mavi ve mor gibi renkler soğuk renkler olarak tanımlanabilir. Genel olarak bu renkler, su grubu renkleridir. Sıcak renklerin daha sıklıkla sakinlik, güven ve profesyonellik ile ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda içerisinde biraz hüzün ve melankoli de barındırırlar. Genel olarak bu paletteki renklerin de, birbirleriyle uyumlu olduğunu ve içerisinde güven ve profesyonelliği de barındırdığını belirtmek gerek.
 
 
 
 
Kırmızı'nın Anlamı
Kırmızı
Kan ve ateşin rengidir. Aynı zamanda duygusal yoğunluğu yüksek bir renktir. Kırmızı büyük oranda enerji ile ilişkili, savaş, tehlike, güç, kuvvet, kararlılık, aksiyon, güven, cesaret, canlılık, tutku, arzu ve aşk gibi olguları içerisinde barındırır. Tüm bunların bir araya gelmesi bile kalbinizi hızlandırmaya yetebilir! Genel olarak dürtüsel eylemler için tercih edilebilir. (Aksiyon butonları, navigasyon v.b)
 
Mavi'nin Anlamı
Mavi
Gökyüzü ve denizin rengidir. Nispeten kırmızı ile ters bir etkiye sahiptir ve metabolizma, solunum ve kalp hızı yavaşlar. Mavi genelde erkeksi bir renk olarak görülmüştür. Mavi’nin güven, sadakat, bilgelik, zeka, uzmanlık, güven, istikrar ile ilişkili olduğu kabul edilir. Bu rengin, sakinleştirici bir etkisi vardır. Genellikle ciddi kurumsal sitelerde tercih edilir.
 
Sarı'nın anlamı
Sarı
Sarı güneşin rengidir. Dikkat dağıtıcı gibi dursa da, parlak sarı her zaman dikkat çeken bir renk olmuştur. Sarı neşe, mutluluk, bilgelik ve entelektüellik enerji ile ilişkilidir, zihinsel aktiviteleri uyaran enerjik bir renktir. Sarı, karşılaşıldığında sıcak bir etki verir, neşe uyandırır ve çoğu zaman hoş duygular uyandırmak için kullanılır.
 
Turuncu'nun Anlamı
Turuncu
Sarı’nın mutluluğu ile kırmızı’nın enerjisinin birleştiği renktir. Kırmızı kadar agresif değildir. Turuncu sevinç, güneş, tropik, coşku, mutluluk, büyülenme, yaratıcılık, azim, cazibe, başarı, cesaret verme, teşvik, ve gücü ile ilişkilidir. İştahlı bir renk olarak kabul edilebilir.
 
Yeşil'in Anlamı
Yeşil
Doğanın rengidir. Genelde büyüme, umut, tazelik ve bereketi simgeler. ABD gibi paranın yeşil olduğu ülkelerde, mali zenginlik düşüncelerini çağrıştırır. Yeşil şifa, denge, dayanıklılık, uyum, güvenlik, yaşam ve refah ile ilişkilidir. Genellikle ilaç reklamlarında ve tıbbi ürünlerin güvenliği belirtmek için kullanılır.
 
Mor'un Anlamı
Mor
Mavi’nin istikrarı ile kırmızı’nın enerjisini birleştirir. Zaman zaman zenginlik ve lüksü ifade eder. Mor güç, asalet, lüks ve hırsı sembolize eder. Aynı zamanda bilgelik, onur, bağımsızlık, yaratıcılık, gizem ve büyü ile ilişkilidir. Kadınsı bir tarzı vardır. Mor doğada az bulunan bir renk olduğu için biraz yapay olduğu kabul edilebilir.
 
Beyaz'ın Anlamı
Beyaz
Beyaz ışık, iyilik, masumiyet, saflık ile ilişkilendirilebilir. Genellikle olumlu çağrışımları vardır, temiz ve güvenli olarak görülmektedir.
 
Siyah'ın Anlamı
Siyah
Güç, zarafet, resmiyet, kötü, ve gizem ile ilişkilidir. Bu, güç ve otoriteyi temsil eder. Resmi ve zarif olarak görülebilir.
 
Gri'nin Anlamı
Gri
Hüzünlü bir renktir, izolasyon rengi olarak değerlendirilir. Geçiş rengi olarak uygundur.
 
Kahverengi'nin Anlamı
Kahverengi
Toprak rengidir, dünyanın rengi olarak ta tanımlanabilir. Kahverengiyi kullanarak sağlam ve sağlıklı mesajlar verebilirsiniz.
 
Hasan Yalçın
 

 





Merhaba. Grafik tasarım alanında paylaştığım yazıları, görselleri ve materyalleri anında takip edebilmek için www.mehmetyuksel.org adresini ziyaret edebilir, aynı zamanda sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz: Facebook & Twitter

0 yorum:

Yorum Gönder